Які двері відкриває наявність сертифіката англійської мови?

Сертифікати англійської мови підтверджують рівень володіння іноземною грамотністю. Про їх отриманні рано чи пізно замислюються всі, хто вивчає інгліш. Однак отримати сертифікат з англійської – половина справи. Важливо, щоб документ приносив користь, а не знаходився на книжковій полиці. Для чого ж власне необхідний цей документ і які види міжнародних сертифікатів існують?

Які існують міжнародні екзамени?

Міжнародні іспити на знання англійської мови проводяться спеціалізованими мовними центрами в багатьох державах, в тому числі і в Україні:

  • Тести на загальне знання англійської: IELTS, TOEFL, KET, PET, FCE, CAE, CPE;
  • Англійська для фахівців: BEC, ILEC, ICFE, GMAT, GRE, BULATS, LCCIEB;
  • Тестові завдання для дітей і підлітків: YLE, KET, PET, FCE;
  • Англійська для викладачів: TKT, CELTA, DELTA.

Ці види тестів мають свої особливості, вимоги, певні типи завдань, різні форми тестування, рівні оцінювання, вартість. Найбільш актуальними для українців є сертифікати англійскої мови, які потрібні для вступу в закордонні вузи або отримання престижної вакансії в міжнародних організаціях і фірмах. Це – IELTS, TOEFL, FCE, CAE, CPE.

Важливо підкреслити, що всі згадані вище іспити припускають досить високий початковий рівень знань англійської мови, далекий від шкільної програми. Ось чому не потрібно серйозно ставитися до реклами мовних курсів, які обіцяють підготувати, наприклад, до TOEFL за півроку «з нуля».

Для чого може знадобитися сертифікат?

В першу чергу документ може знадобитися на роботі в Україні і за кордоном. Сьогодні вимоги компаній до знань англійскої досить серйозні. Сертифікат, що підтверджує володіння іноземною на певному рівні, допоможе вам при пошуку роботи за кордоном або всередині країни: роботодавці віддають перевагу працівникам зі знанням іноземних мов. Сертифікат, що підтверджує володіння мовою на певному рівні, – відмінне доповнення до вашого резюме англійською мовою. У деяких галузях настільки сильно відчувається брак кадрів зі знанням іноземної мови, що роботодавці закривають очі навіть на відсутність досвіду роботи з конкретної спеціальності у кандидата, що володіє англійською. Крім того, якщо ваша робота пов’язана зі спілкуванням в міжнародному середовищі, сертифікат може допомогти вам отримати підвищення.

Не менш важливий цей документ при вступі до вузу. Якщо ви вирішили вступати до закордонного вузу, один з сертифікатів міжнародних іспитів буде входити в обов’язковий пакет документів для вступу. Наприклад, щоб дізнатися, в якому вузі приймають Кембриджський сертифікат з англійської, скористайтеся сайтом cambridgeenglish.org. Виберіть країну, в якій плануєте вчитися, і сертифікат, який ви маєте намір отримати. Далі в вікні, ви побачите список навчальних закладів, які беруть результати конкретного іспиту.

Гарна новина для випускників, які закінчують школу. Сьогодні більшість вітчизняних навчальних закладів приймають сертифікати міжнародних іспитів в якості результатів ДПА. Документ стане в нагоді вам і для вступу до вузу і для майбутньої кар’єри.

Сертифікат також знадобиться для надання в посольство. При переїзді в іншу країну вам потрібно надати в посольство ваш сертифікат з англійської мови. У багатьох випадках він входить в обов’язковий пакет документів, що надаються при імміграції в ту чи іншу країну.

В результаті складання іспиту ви зможете відстежити свій прогрес. Отримання будь-якого сертифіката – це не тільки приємна «плюшка» і привід для свята, але і мотиватор, який дасть вам сили рухатися далі і удосконалювати свої знання. Після проведення порівняння міжнародних екзаменів можна буде легко зрозуміти, який іспит вам потрібно складати.

Сертифікат з англійської мови – гарна допомога майже в будь-якій сфері життя і реальна можливість досягти успіху. Якщо ви плануєте займати гарну посаду, то повинні вже зараз думати про отримання цього документу. Неважливо, здаєте ви міжнародний іспит або отримуєте сертифікат про закінчення курсів англійської, ви все одно отримуєте перевагу при здобутті посади.