Чому українці співають англійською?

Щоб домогтися міжнародного визнання, багато популярних наших гуртів і окремих виконавців співають свої пісні англійською мовою українців. Тому репетитор – до того ж носій англійської мови – зовсім не рідкість в штаті музичних колективів. А прикладів відомих груп, які прославилися в тому числі через те, що співали англійською, досить багато. Шведська група «ABBA» ніколи б не стала такою популярною свого часу, якби співала виключно своєю рідною мовою. Це ж можна сказати про знамениті німецькі гурти  «Modern Talking» і «The Scorpions». Колись популярний дует «Morden Talking» починав співати німецькою, але домігся визнання виключно в Німеччині. І тоді їх менеджер запропонував їм заспівати англійською. На перші місця в американських і англійських хіт-парадах вони, звичайно, не підіймалися, але все ж світову популярність здобули. З російських виконавців в США і Великобританії дійсно популярною стала тільки група «Тату». Не слід забувати про українського виконавця Івана Дорна, який зараз намагається стати відомим в Європі та Америці і тому пише нові пісні переважно англійською.

Америка і Англія завжди були, так би мовити, законодавцями моди на музичному ринку. Не дарма назви практично всіх стилів і напрямків в сучасній музиці прийшли в українську мову з англійської: рок-н-рол, рок, поп, диско, панк, хіп-хоп, реп – все це англійські слова. Їх можна перекласти дослівно. Наприклад, рок-н-рол в буквальному перекладі означає – «гойдайся і крутись». До того ж в англійській мові дуже багато слів складаються з одного складу, які легко лягають на музику з дотриманням певного ритму. І це багато що пояснює. Звичайно, є виконавці, які домоглися світової слави, виконуючи пісні рідною мовою – переважно французькою та італійською. Але їх можна порахувати на пальцях.

Вивчення англійської за піснями

Слухати улюблених музикантів і одночасно вивчати англійську – здається, що ця перспектива дуже приваблива, щоб бути реальністю. Але насправді ж, вивчення англійських пісень – відмінний неформальний спосіб підтягнути рівень мови, який доступний кожному. Останній фактор багато в чому і зробив його дуже затребуваним. Чим цей спосіб заслужив свою популярність і як саме вчити іноземну за піснями, щоб це дало відчутний результат? Давайте послідовно розбиратися.

Вивчення іноземної за допомогою прослуховування музичних композицій дає відразу кілька важливих переваг:

  • По-перше, збільшується лексичний запас. Нові пісні – це завжди нові слова. Відповідно, чим більше композицій ви пропрацюєте, тим ширше буде ваш багаж знань. Закріплювати слова в пам’яті буде легко, тому що римовані рядки сприймаються простіше, ніж лексика з посібників.
  • По-друге, поліпшується сприйняття мови на слух. Прослуховуючи композиції, ви тренуєте аудіювання і звикаєте до того, як лунає іноземна мова.
  • По-третє, удосконалюється вимова. Вимова – одна з найважливіших лінгвістичних навичок, яку потрібно невпинно розвивати, використовуючи всі доступні методи, включаючи і музику. Чим вона може допомогти? Слухаючи виконавців, ви будете на автоматі копіювати їх вимову, а така практика дуже корисна. Звичайно ж, важливо, щоб у співака була практично ідеальна дикція.
  • Також розкриваються особливості іноземної культури. Музика – це відображення менталітету, поглядів людей і подій тієї чи іншої країни, тому, слухаючи англійські композиції, ви зможете дізнатися трохи про культуру рідної країни виконавця.

Як вивчити англійську пісню?

Для вивчення англійської пісні потрібно пройти декілька етапів:

  1. Обираємо пісню. Для початку оберіть пісню, з якою хочете попрацювати. Тут може бути тільки один критерій підбору: пісня повинна вам подобатися, адже її доведеться слухати 3-5 разів поспіль. Однак, якщо ви відчуваєте труднощі зі сприйняттям англійської на слух, ми можемо порадити вам зупинитися на композиції, яку виконують в повільному або середньому темпі, щоб вам було легше розібрати слова.
  2. Намагаємося зрозуміти текст. Прослухайте композицію, намагаючись зрозуміти максимум слів. При цьому потрібно прислухатися не тільки в текст, але і в інтонацію виконавця – це теж допоможе вам вловити сенс пісні. Якщо ви вибрали нову для себе композицію, прослухайте її два рази, щоб вловити суть.
  3. Слухаємо і читаємо текст. Слухайте пісню і одночасно читайте її текст (можна просто включити субтитри), при цьому намагайтеся розібрати в мові виконавця кожне слово, можна навіть кілька разів прослуховувати нерозбірливі уривки.
  4. Слухаємо пісню без опорного тексту. Слухаємо пісню ще раз і, не підглядаючи в текст, намагаємося розібрати на слух кожне слово виконавця і згадати, що означають нові слова. На цьому етапі ви повинні вже повністю розуміти текст.

Українські пісні англійською мовою – це досить популярне явище, адже виконавці та гурти розуміють, що для збільшення своєї аудиторії їм потрібно вивчати іноземну та перекладати свої пісні, співати їх в різних країнах.