7 цікавих фактів про англійську мову

Сьогодні без знання англійської мови прожити складно. Це мова міжнародного спілкування, торгівлі, нових технологій. Ви знаєте, що курси англійської мови у Львові дуже популярні, адже її вивчення може стати не тільки дуже корисним, але і дійсно цікавим заняттям. Переконатися в цьому допоможе наша добірка фактів.

Статистика

Хоча англійська мова займає лише третє місце в списку найбільш популярних, загальне число людей, що говорять англійською, становить понад мільярд. Це приблизно кожен сьомий житель на планеті. Однак не варто думати, що більшість англомовних живе в США й Англії. Наприклад, в Нігерії проживає більше носіїв англійської, ніж в Англії. А в Швеції 89% жителів знають цю мову.

Великобританія і США

У мовній сфері між цими країнами спостерігаються досить туманні відносини. В період боротьби за незалежність і створення молодої американської держави робилися спроби придумати свою власну американську мову. А в штаті Іллінойс до 1969 року існував закон, що забороняє говорити англійською. В якості офіційної мови цього штату пропонувалося використовувати американську мову. Втім, в даний час в США дослідники виділяють цілих 24 діалекти англійської мови. Не дивно, що видавцям довелося перекладати книги про Гаррі Поттера з англійської на американську.

Букви

Найчастіше в англійській мові використовується буква E, а найрідше – Q.

Всі знають, що букви в англійській мові можуть вимовлятися зовсім по-різному. Ось наочний приклад: He believed Caesar could see people seizing the seas (Він вірив, що Цезар бачив людей, що захоплюють моря). У цьому прикладії звук [i:] передається сімома різними буквосполученнями.

Англійський алфавіт колись нараховував на одну букву більше. Цією буквою був символ &.

Якщо прибрати останні чотири букви в слові queue (черга), то його вимова не зміниться.

Слова

У будь-якій мові існують незвичайні слова, що виділяються із загального ряду цікавим написанням або звучанням. Ось кілька прикладів з англійської.

Найдовше англійське слово без голосних – rhythms (ритми).

В англійській мові є слово з голосною, яка повторюється шість разів – indivisibility (єдність).

Найбагатозначніше слово в англійській мові – set. Воно має 44 основних значення для дієслова, 17 значень для іменника, 7 значень для прикметника і ще кілька сотень різних варіантів. Так що при перекладі цього підступного слова потрібно бути особливо уважним.

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis – найдовше слово, яке позначає назву хвороби і перекладається українською мовою приблизно так: «хвороба легенів, викликана вдиханням частинок вулканічного походження або іншого роду дрібного пилу». Найцікавіше, що такої хвороби насправді не існує.

З 1932 по 1940 рік через друкарську помилку в словнику англійської мови було присутнє слово, у якого не було значення. Це слово dord, відоме також під назвою «слово-привид».

Речення

Найскладніша скоромовка в англійській мові: The sixth sick sheik’s sixth sheep’s sick.

Речення The quick brown fox jumps over the lazy dog ​​(Швидка коричнева лисиця стрибає через ледачу собаку) унікальне тим, що містить всі літери англійського алфавіту. Саме тому воно використовується для демонстрації різних шрифтів.

Найкоротші англійські речення, що містять підмет і присудок – це I am і I do.

Найдовше речення в художній прозі англійською налічує 13 955 слів ( «Клуб Ракалій», Джонатан Коу).

Історія

Англійська мова з’явилася в ранньому Середньовіччі в німецьких племенах (!), що вторглися в Британію після відходу з неї римлян.

Слово bride (наречена) походить від старовинного німецького слова, що означає процес приготування їжі.

Найдавнішими словами англійською є I (я), we (ми), two (два) і three (три). Лінгвісти вважають, що вони з’явилися кілька тисяч років тому.

Слово goodbye (прощання) колись повністю звучало, як God be with ye (староанглійська «Хай буде з тобою Господь»).

До XV століття в англійській мові не було знаків пунктуації.

Багатство і бідність

Існує теорія, що англійська мова отримала таке широке поширення завдяки своїй простоті і однозначності. Однак це зовсім не так. В англійській мові найбільше слів (близько 800 000) і найбагатші синонімічні ряди. Наприклад, для слова drunk (п’яний) існує 2 241 синонім, і цей результат навіть зафіксовано в Книзі рекордів Гіннесса. До того ж англійська є однією з найбільш швидкорозвиваючих мов. Кожні 98 хвилин в розмовній практиці з’являється нове слово.

І разом з тим 90% текстів, написаних англійською мовою, використовують не більше 1 000 різних слів. А для звичайного повсякденного спілкування цілком достатньо знати 1 500-2 000 слів.